Sosiaaliset ongelmat: taloyhtiöelämän varjopuoli

Isännöitsijä näkee työssään, miten asukkaiden ongelmat johtavat jopa asunnon hallintaanottoon ja asunnottomuuteen. Viranomaisavun saaminen on vaikeutunut.

Millaisia sosiaalisia ongelmia kohtaat työssäsi?

Kari Vaija: Kaikkea laidasta laitaan: rahaongelmia, syrjäytymistä, päihteitä ja sairauksia, joista seuraa vastikerästejä ja häiriökäyttäytymistä.

Sinikka Ahola: Asukkaat vanhenevat ja sairastavat. Nuoremmillakin voi olla muistisairauksia ja mielenterveysongelmia. Lääkkeiden jättämättä ottamisesta voi seurata häiriökäyttäytymistä, kuten naapureiden vahtaamista tai jopa kiinni käymistä sekä huoneiston hoidon laiminlyöntiä.

”Asukkaat vanhenevat ja sairastavat. Nuoremmillakin voi olla muistisairauksia ja mielenterveysongelmia.”

Timo Lappalainen: Tuorein tapaus on alkoholisoitunut mies, joka jätti vastikkeensa maksamatta.

Lari Kortelainen: Tänä keväänä vastaani tulivat ensimmäiset liikehuoneistojen ja autotallien hallintaanotot maksamattomien vastikkeiden vuoksi.

Ovatko ongelmat lisääntyneet?

Ahola: Kyllä. Ongelmia on ilmennyt vasta viimeisten viiden vuoden aikana. Yhteiskunta on muuttunut ja apua tarvitsevat jätetään herkästi pärjäämään itsekseen.

Lappalainen: Alkoholinkäytöstä johtuvia ongelmia on ollut aina, mutta nykyisin kuvioissa ovat myös muut päihteet. Etenkin viime vuosina olen joutunut varoittamaan päihteidenkäyttäjiä, että huoneisto voidaan joutua ottamaan hallintaan.

”Viimeisen 5–7 vuoden aikana päihteiden käyttöön liittyvä häiriökäyttäytyminen on lisääntynyt.”

Kortelainen: Viimeisen 5–7 vuoden aikana päihteiden käyttöön liittyvä häiriökäyttäytyminen on lisääntynyt. Vastikerästit lisääntyivät vuodesta 2010 lähtien, mutta nyt tilanne on tasoittunut.

Miten selvität tilanteet?

Vaija: Olemme vieneet hallituksen kanssa pidempään jatkuneet rästi- tai häiriötapaukset yhtiökokouksen päätettäväksi. Usein päädytään huoneiston hallintaanottoon kolmeksi vuodeksi tai velkomus- ja ulosottotoimiin. Jos osakas ei ole lähtenyt vapaaehtoisesti, hänelle on jouduttu hakemaan käräjäoikeuden päätöksellä häätö.

Ahola: Otan yhteyttä omaisiin ja pyrin ratkaisemaan tilanteen sovittelemalla. Sain esimerkiksi juuri erään vanhuksen hänen poikansa avulla hoivakotiin. Osakas välttyi huoneiston hallintaanotolta viime tipassa. Ennen pystyi soittamaan sosiaalityöntekijöille tai poliisille, mutta avun saaminen viranomaisilta on nykyisin vaikeaa.

”Ennen pystyi soittamaan sosiaalityöntekijöille tai poliisille, mutta avun saaminen viranomaisilta on nykyisin vaikeaa.”

Lappalainen: Yhtiökokous päätti ottaa alkoholistin huoneiston hallintaan. Mies oli hukannut osakekirjan, joten se piti kuolettaa, mikä viivytti asunnon realisointia. Mies haki häätöpäivälle jatkoaikaa. Kaikkiaan prosessi kesti puolitoista vuotta. Pienen taloyhtiön talous oli vastikerästien vuoksi huonossa kunnossa, kunnes huoneisto saatiin myytyä pakkohuutokaupalla. Mies alkoi pommittaa minua ja hallituksen puheenjohtajaa tappouhkauksilla. En pelännyt häntä, mutta puhelut, viestit ja miehen käynnit toimistolla häiritsivät työntekoa kuukausia, joten tein hänestä rikosilmoituksen ja tilanne rauhoittui.

Kortelainen: Jos tilanne on kiireinen, ohjeistan soittamaan hätänumeroon. Isännöitsijä ei voi tehdä asukkaan puolesta poliisille ilmoitusta häntä häiritsevästä elämästä tai häiriökäyttäytymisestä. Havaitsijan on ilmoitettava asiasta aina itse. Häiriöstä tulee ilmoittaa myös kirjallisesti taloyhtiölle.

 

Panelistit

Lari Kortelainen, toimitusjohtaja ja isännöitsijä, Isännöitsijätoimisto Esa Kortelainen Oy

Timo Lappalainen, isännöitsijä, Isännöitsijätoimisto Kyösti Lappalainen Ky

Kari Vaija, toimitusjohtaja ja isännöitsijä, Eskolanmäen Kiinteistöpalvelut Oy

Sinikka Ahola, toimitusjohtaja ja isännöitsijä, Saudit Oy