Asianajajat paljastavat: kiinteistöalan oudoimmat tapaukset

18.6.2019
Asianajajat ovat törmänneet mm. asuntoon sisälle tuodun hevosen tapaukseen.

Kiinteistöalan asianajajat paljastivat Kotitalolle hämmentävimmät ja hulvattomimmat kohtaamansa kysymykset ja tapaukset. Kannattaako hevosta viedä asuntoon? Mitä tehdä, jos naapuri tekee toistuvasti "hassuja" jekkuja?

Lemmikeistä päänvaivaa: entä jos pöntöstä kurkkaa boa?

”Eräs osakas vei hevosen asuntoon, mutta ei tiennyt tai muistanut, että hevonen osaa mennä portaita ylös- mutta ei alaspäin. Pelastuslaitos tarvittiin avuksi, ja talon rakenteitakin jouduttiin rikkomaan, jotta eläin saatiin ulos.”

”Joskus on kysytty, voiko taloyhtiössä pitää lemmikkinä boakäärmettä, että mitä jos se karkaa ja tulee putkia pitkin kurkkaaman jonkun asukkaan pöntöstä. Vastaukseni tähän oli, että boa ei hauku eikä aiheuta muutakaan häiriötä, joten saa. Mutta soita uudelleen, jos se jonain päivänä kurkkaa pöntöstä, niin arvioidaan häiriön aiheuttamista uudelleen.”

”Toisinaan tulee kysymyksiä koirien vesimaksuvelvollisuudesta. Vesimaksun perusteenahan on tavallisesti henkilöiden lukumäärä. Lakimiehen vastaus on, että jos koira on henkilö, maksun periminen voi tulla kyseeseen. Pitäisikö henkilöys määritellä esimerkiksi niin, että jos koiraa kutsutaan pronominilla hän, vesimaksun perimiselle on perusteet?”

Erilaisuus hämmentää: kulttuurieroja ja toiveena ydinaseeton vyöhyke

”Kerran yksi asiakas halusi tietää, millaisella äänienemmistöllä yhtiökokous voi päättää asunto-osakeyhtiön omistaman tontin julkistamisesta ydinaseettomaksi vyöhykkeeksi. Vastasin, että enemmistöpäätöksellä, koska sitä ei ole erikseen määritelty määräenemmistöpäätökseksi.”

”Erään taloyhtiön pihalla harrastettiin jousiammuntaa. Touhu oli jatkunut jo jonkin aikaa, ja poliisi oli ehtinyt ottaa asiaan kantaa: koska ampuminen tapahtuu taloyhtiön pihalla, se voi jatkua. Taloyhtiönäkökulma asiaan oli kuitenkin se, että koska jousiammunta ei ole taloyhtiölle tyypillistä toimintaa, sen voi kieltää.”

”Eräs isännöitsijä mietti, mitä pitäisi tehdä, kun hänelle on valitettu siitä, että naapuri aiheuttaa
jatkuvaa häiriötä ja on nyt kiusaksi hankkinut jopa pienen lapsen.”

”Nykyään saa vastailla kulttuurieroista kumpuaviin kysymyksiin. Joskus on esimerkiksi kysytty, että onko mitään tehtävissä, kun naapurin ulkomaalainen kokkaa niin voimakkaanhajuista ruokaa. Lakimiehen vastaus tähän on, että jokaisella ihmisellä on oikeus syödä.”

”Yhden taloyhtiön saunavuoroissa tuli ongelmia, kun taloyhtiön osakkaalla oli sukupuolenkorjausprosessi kesken. Asukas koki olevansa nainen, ja hän meni naisten saunavuoroon. Sukupuolielimet olivat kuitenkin vielä miehen, ja tämä oli talon vanhoille rouville liikaa. Asianajotoimistosta kysyttiin neuvoa, ja ratkaisu oli yksinkertainen: kolmas saunavuoro.”

Pikkutarkkaa ja leväperäistä: kallista hiekkaa ja iso vesilasku

”Muutostöihin liittyvät asiat aiheuttavat joskus päänvaivaa taloyhtiöissä. Yksikin osakas koki, että hänen asuntonsa eteinen on liian pieni. Niinpä hän päätti siirtää seinää kenkätelineen verran, 39 senttimetriä, rappukäytävän puolelle.”

”Joskus kovin pienestä rahallisesta intressistä nousee hintava kiista. Kahden taloyhtiön välillä riideltiin kerran 50 markan hiekkasäkistä. Taloyhtiöillä oli yhteinen tie, jonka hiekoitusta varten toinen taloyhtiö oli kustantanut kaksi hiekoitushiekkasäkkiä. Kun ostajayhtiö vaati naapuria maksamaan oman osuutensa, tämä ei suostunut. Asia vietiin käräjäoikeuteen, jossa ostaja hävisi kiistan. Hiekkasäkin hinnaksi tuli lopulta 2 500 markkaa.”

”Erään taloyhtiön putket jäätyivät. Hallituksen puheenjohtajan neuvo oli, että lasketaan lämmintä vettä taukoamatta, eivätpähän pääse putket jäätymään. Puheenjohtajan oli hyvin vaikea käsittää, että asiassa olisi joku ongelma, hovioikeudessakin vielä purnasi vastaan.”

Piinaavia naapureita: outoja jekkuja ja erikoista voimankäyttöä

”Eräs osakas kiusasi naapureitaan muun muassa tukkimalla avaimenreikiä ja hakkaamalla ohikulkijoita laukulla. Kun hänen miestään kuultiin oikeudessa, tämä totesi, että kyllähän tuomari tietää, että monenlainen käyttäytyminen on naisilla normaalia tiettyyn aikaan kuukaudesta.”

”Eräässä paritalossa naapuri piinasi toista Aku Ankka -tempuilla. Hän esimerkiksi viritteli ämpärin naapurinsa ulkooven päälle niin, että kun naapuri avasi oven, vedet kaatuivat hänen niskaansa. Lisäksi hän ruuvaili naapurin asunnosta lämmitykset pois päältä. Paritalotapauksista voi aina todeta, että tämä ei ratkea juridiikalla, vaan ainoastaan sillä, että jompikumpi muuttaa.”

”Villeimmät tarinat löytyvät usein vuokra-asuntopuolelta. Huoneenvuokralaissa on lähtökohtana, että vuokrasopimusta ei voi purkaa ilman varoitusta. Vuokrasopimus on kuitenkin toisinaan purettu ilman varoitusta, kun asukas on mennyt suorilta liian pitkälle. Näin toimittiin, kun vuokralainen kävi hakkaamassa nelisenkymmentä autoa kirveellä parkkipaikalla, sekä tapauksessa, jossa vuokralainen heitteli levypainoja ja muuta penkkipunnerrustavaraa parvekkeelta päin muita asukkaita.”

Yllättävät oikeuden ratkaisut: voiko tämä olla tottakaan?

”Ennen huoneenvuokrajutuissa suojeltiin vuokralaista nykyistä enemmän. Yhdessä tapauksessa vuokrakämppä oli siinä kunnossa, että nahkasohva oli tarttunut seinään niin kiinni, että kun sohvaa siirrettiin, tapetti lähti mukana. Samassa kämpässä liesi ei lähtenyt millään puhtaaksi ja uunissa oli matoja. Näihin oikeus totesi, että normaalia kulumista puolessa vuodessa.”

”Oikeus on päätynyt yllättävään ratkaisuun useammin kuin kerran. Eräs asukas tuli yöllä ravintolasta ja teki tarpeensa hissiin. Hissin korjaaminen tuli kalliiksi, mutta käräjäoikeuden puheenjohtaja totesi, että tämä on täysin luonnollista käytöstä. Perusteena oli, että jos ihmiselle tulee pakottava tarve, mainittu toiminta ei ole moitittavaa.”

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Häiritsevä elämä Naapurit