Nopean putkiremontin toteutus vaatii kaikilta saumatonta yhteistyötä ja sitoutumista

Yhteistyökyky ja luottamus eri toimijoiden välillä ovat perusta nopean putkiremontin toteutukselle ja onnistumiselle. Isännöinnin asiantuntemus helpottaa päätöksentekoa.

Helsingin Roihuvuoressa sijaitsevassa taloyhtiössä oli mietitty putkiremonttia jo monen vuoden ajan ennen kuin Vuo-Kiinteistöpalveluiden Juhani Hujanen aloitti siellä isännöitsijänä noin vuosi sitten.

Hallituksella oli visio remontista ja se haluttiin hoitaa mahdollisimman pienillä asumishaitoilla. Hankkeen toteutustavasta ei oltu kuitenkaan varmoja ja päätös oli jäänyt tekemättä.

Yhtenä vaihtoehtona oli pyöritelty putkiremontteihin erikoistuneen rakennusyhtiö Fira Palveluiden nopean putkiremontin mallia, johon taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Mikko Jauhiainen oli tutustunut seminaarissa. Kun Hujanen aloitti isännöitsijänä, käytiin eri vaihtoehdot läpi hallituksen kanssa.

Tämän jälkeen oli vuorossa Firan edustajien tapaaminen hallituksen edustajien kanssa, jonka jälkeen Hujanen ja hallitus istuivat jälleen saman pöydän ääreen.

– Tässä vaiheessa keskustelin meidän yrityksen muiden asiantuntijoiden kanssa, jotta sain hyödynnettyä myös heidän kokemustaan. Sen jälkeen pystyin toteamaan, että tämä voi olla erinomainen, juuri tälle taloyhtiölle sopiva vaihtoehto, Hujanen kertoo.

Hujanen painottaa useaan kertaan sitä, ettei isännöitsijä sanele päätöksiä, vaan ne perustuvat huolellisiin selvityksiin ja yhteistyöhön hallituksen kanssa, ja jossa koko taloyhtiö on mukana. Roihuvuoressa jokaisen osakkaan kylpyhuone katsastettiin ja heidän toiveitaan ja tarpeitaan kuunneltiin herkällä korvalla.

Roihuvuorelaisessa Satumaanpolku 5:ssä päädyttiin lopulta laajaan linjasaneeraukseen, jonka yksi osa oli putkiremontti. Saneeraus alkoi 9.8.2016 ja jatkuu vielä pari viikkoa. Putkiremontin niin sanottu haitta-aika asuinhuoneistoissa kesti kaksi viikkoa.

Roihuvuoren kohteessa putkiremontin lyhyt haitta-aika onnistui ja oli kaikille osapuolille mieleinen, mutta sopiiko vastaava toteutustapa kaikkiin kohteisiin?

– Tällainen hanke vaatii erityisen hyvää yhteistyökykyä ja luottamusta isännöitsijän, taloyhtiön ja allianssin eri toimijoiden välillä, jotta se onnistuu, Hujanen huomauttaa.

Yhteistyön tärkeyttä korostaa se, että Roihuvuoren kohde toteutettiin aidolla allianssimallilla, jossa oli mukana taloyhtiö, Vuo-kiinteistöpalvelut Oy, Fira Palvelut Oy, sekä saneerauksen suunnittelusta ja urakoista vastaavat tahot. Allianssimallissa hankeen osapuolet vastaavat yhdessä projektiin liittyvistä riskeistä ja samalla myös hyötyvät yhdessä onnistumisista.

– Isännöinnin tehtävä on harkita, minkälaiseen allianssimalliin kannattaa lähteä mukaan. Tämä 19 asunnon kohde sopi tähän hyvin, mutta jos kyseessä olisi esimerkiksi 100 asunnon kohde, miettisin asiaa hyvin tarkkaan, Hujanen sanoo.