Ongelmia taloyhtiön jätekatoksella?

18.10.2016
Kuvitus: Anna-Kaisa Jormanainen

Jos jätehuoneesta löytyy toistuvasti sinne kuulumatonta roinaa, maksajaksi joutuu yleensä taloyhtiö, koska roskaajaa ei saada kiinni.

Ikävä yllätys taloyhtiön roskiksilla: astioiden viereen on hylätty rikkinäinen patja ja mikroaaltouuni.

– On valitettavan yleistä, että ihmiset kuvittelevat, että huonekaluja ja sähkö- ja elektroniikkaromua voisi jättää jätekatokseen. Tyypillisesti näitä tapahtuu muuttojen yhteydessä, ympäristöpalveluiden johtava asiantuntija Hanna Huttunen Lassila & Tikanojalta sanoo.

Isoja esineitä, kuten huonekaluja, ei saa viedä jätekatokseen.

– Jäteastioiden ulkopuolelle maahan ei saa jättää mitään. Jos näin tekee, siitä peritään yleensä lisämaksu.

Entäpä jos jätehuoneesta löytyy kourallinen paristoja?

– Kunnan jätehuoltomääräyksissä kerrotaan, mitä jätteitä minkäkin kokoisessa taloyhtiössä tulee lajitella. Mitä isompi taloyhtiö, sitä enemmän jätejakeita.

Kaikkea ei kuitenkaan voi lajitella taloyhtiön jäteastioihin. Esimerkiksi vaaralliset jätteet, kuten juuri paristot, energiansäästölamput ja maalit, täytyy itse toimittaa vaarallisen jätteen vastaanottoon.

Tilanne voi kohentua aktiivisella tiedottamisella sekä lajitteluohjeiden jakamisella. Roskahuoneen lukitus estää taloyhtiön ulkopuolisia kärräämästä jätteitään toisten riesaksi. Taloyhtiön hallitus voi myös tilata esimerkiksi kerran vuodessa pihalle jätelavan, johon asukkaat saavat jättää suurikokoisia esineitä.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Jätteet