Mistä taukotila korjaustöitä tekeville?

Vastaaja-palstalla lakiasiantuntijat vastaavat vastaavat oikeudellisiin pulmiin. Tällä kertaa lukijaamme mietityttää taloyhtiön velvollisuus järjestää huoltomiehille sosiaalitila.

 

Onko taloyhtiöllä velvollisuus järjestää talossa korjaustöitä tekeville sosiaalitila? Talossamme ei ole talosaunaa eikä huoltomiehen taukotilaa, ja käytännössä joku asukas on antanut käyttää kotinsa wc:tä. 

Kun taloyhtiö tilaa urakoitsijalta korjaustöitä, taloyhtiö ja urakoitsija solmivat urakkasopimuksen.

Usein urakkaan sovelletaan myös rakennusurakan yleisiä sopimusehtoja (YSE 1998). Niiden mukaan ns. työmaapalveluihin kuuluu tarvittavien varasto-, toimisto- ja työskentelytilojen sekä työntekijöiden sosiaalitilojen järjestäminen, jos urakan kaupallisissa asiakirjoissa ei ole toisin sanottu.

Kaupallisissa asiakirjoissa nimetään myös työmaapalveluista vastaava urakoitsija. Ellei työmaapalveluista vastaavaa urakoitsijaa ole nimetty, kukin urakoitsija vastaa itse tarvitsemistaan työmaapalveluista. Näin ollen taloyhtiö ja urakoitsija voivat sopia siitä, että urakoitsija vastaa sosiaalitilojen järjestämisestä. Usein taloyhtiön kannattaa toimia näin.

Aki Rosén

varatuomari,

Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy

 

Mikä sinua askarruttaa? Lähetä kysymyksesi Kotitalon toimitukseen sähköpostitse toimitus@kotitalolehti.fi.