Taloyhtiön hallituksen vastuita liioitellaan usein

Taloyhtiön hallituksen vastuusta liikkuu monenlaisia huhuja. Usein sitä liioitellaan. Kaikkea ei kannata uskoa.

IsännöintiTapaus: Vanha herra liukastuu taloyhtiön pihassa. Hän lyö päänsä ja joutuu sairaalaan eikä enää toivu, vaan kuolee muutamaa viikkoa myöhemmin.

Huhu: Hallituksen puheenjohtaja vastaa yksin tapahtuneesta. Hän voi joutua vankilaan, jos joku liukastuu pihalla tai jääkalikka tipahtaa talon katolta niskaan.

Todellisuus: Isännöintiyritys pelastaa hallituksen vastuulta. Sen tehtävä on huolehtia, että taloyhtiön huoltosopimus on laadittu huolellisesti ja riittävän yksityiskohtaisesti. Hallituksen jäsenet joutuvat yleensä henkilökohtaiseen korvausvastuuseen vain, jos ammattimaista isännöintiä ei ole tai pihan liukkaudentorjuntaa ei ole huoltosopimuksessa lainkaan vastuutettu. Hallituksen puheenjohtaja ei ole automaattisesti muuta hallitusta tiukemmassa vastuussa.

 

Urakoitsijan vastuu ulottuu takuuajankin yli

Tapaus: Taloyhtiöön on viisi vuotta sitten tehty putkiremontti. Takuuaika on päättynyt, ja nyt putkiliitokset vuotavat jatkuvasti. Yksi vuodoista aiheutti vesivahingon erään osakkaan keittiöön.

Huhu: Hallituksen jäsenet ovat valinneet huonon urakoitsijan ja vastaavat remontin laadusta. He joutuvat maksamaan osakkaan vesivahingon ja kaikki muut huolimattoman remontin yhtiölle aiheuttamat kulut.

Todellisuus: Urakoitsija voi olla vastuussa virheellisestä työsuorituksesta, vaikka takuu olisi päättynyt. Yleensä isännöinti hoitaa reklamoinnin. Hallitus ei ole vastuussa, kun se on hoitanut omat tehtävänsä normaalilla huolellisuudella: käyttänyt apunaan asiantuntijoita, kilpailuttanut urakoitsijat ja palkannut työtä tekemään ja valvomaan ammattilaiset, joiden referenssit ovat kunnossa.

Joskus hallituksen jäsenet ovat saattaneet tehdä päätöksensä liian löyhin perustein. Tällaisessa tilanteessa hallitukselta vaaditut korvaukset voidaan saada kiinteistövakuutuksen vastuuvakuutusosuudesta. Hallituksen jäsenet ovat sen kautta vakuutettuja.

 

Kuule asiantuntijoita pihapuiden kaadossa

Tapaus: Pihan puu on hallituksen huomaamatta päässyt huonoon kuntoon. Eräänä päivänä se kaatuu osakkaan auton päälle ja tekee siihen ison lommon.

Huhu: Hallituksen jäsenet ovat vastuussa tapahtuneesta ja korvausvelvollisia. Vastuulta ei voi suojautua.

Todellisuus: Hallituksen jäsenet eivät ole vastuussa, koska he eivät olleet huonokuntoisesta puusta tietoisia. Korvausvelvollisuus on taloyhtiön. Hallitus voisi olla vastuussa, jos se olisi tiennyt puun huonokuntoisuudesta mutta päättänyt olla tekemättä asialle mitään. Eriävän mielipiteen jättäneet hallituksen jäsenet eivät tällöinkään olisi vastuussa.

Hallitus voi suojautua vastuulta olemalla aktiivinen ja toimimalla huolellisesti. Esimerkiksi pihan puiden kunnosta kannattaa aika ajoin hankkia asiantuntijaraportti ja ryhtyä sen ehdottamiin toimiin.

 

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Kotitalon numerossa 4/2012.