Kuka ratkaisee turkiskuoriais-ongelman?

Eräs asukas on valittanut useasti asunnossa mellestävistä turkiskuoriaisista. Onko taloyhtiön velvollisuus ratkaista ongelma?

Vaikka turkiskuoriaiset ovat epämiellyttäviä, ne ovat ihmisen terveydelle ja talon rakenteille yleensä vaarattomia. Jos turkiskuoriaisia löytyy vain yhdestä huoneistosta, niiden myrkyttäminen on periaatteessa osakkaan vastuulla.

Käytännössä asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Turkiskuoriaiset leviävät helposti rakenteita pitkin huoneistosta toiseen. Siinä vaiheessa, kun kuoriaisia havaitaan, ne ovat yleensä jo levinneet laajemmalle talon rakenteisiin.

Turkiskuoriaisista ilmoitetaan huoltoyhtiöön, isännöitsijälle tai taloyhtiön hallitukselle, jonka jälkeen taloyhtiössä päätetään toimintasuunnitelmasta. Kun ötököitä havaitaan, on taloyhtiön yleensä aiheellista tehdä kaikkien huoneistojen ja rakenteiden myrkytys.

Kysymykseen vastasi Aki Rosén, lakimies, VT, Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy

Lue lisää lakikysymyksiä ja -vastauksia 17.3. ilmestyneestä Kotitalosta. Mikä sinua askarruttaa? Lähetä kysymyksesi Kotitalon toimitukseen sähköpostitse toimitus@kotitalolehti.fi