Kuin polttaisi 40 tupakkaa päivittäin

Kuva: AP/ Lehtikuva

Kiinan Harbinissa ilmansaasteet tunkeutuvat sisätiloihin. Ilmanpuhdistajat ovat jo kotien vakioelektroniikkaa.

Kiinan kaupungeissa synkät saastepilvet varjostavat ihmisten jokapäiväistä elämää. Gobin autiomaasta tuulten mukana kulkeutuvat hiekkapölypilvet yhdistettynä liikenteen ja teollisuuden päästöihin aiheuttavat tappavan yhdistelmän. Kiina on maailman suurin kasvihuonekaasujen tuottaja.

Esimerkiksi viime marraskuussa Koillis-Kiinassa sijaitsevassa Shenyangissa ilmansaasteiden määrä ylitti WHO:n pienhiukkaspitoisuussuositukset yli 50-kertaisesti. Tuoreimpien tutkimustulosten mukaan Pekingin ilman hengittäminen vastaa 40 tupakan polttamista päivittäin.

Ilmansaastehälytykset ovat isoissa kaupungeissa yleisiä etenkin talvisaikaan: yläilmakehän lämmin ilma estää kylmän ilman liikkumisen alempana, jolloin pilvet jämähtävät paikoilleen pitkiksi ajoiksi.

Toinen syy kylmän vuodenajan surkeaan ilmanlaatuun, erityisesti suur- ja teollisuuskaupungeissa, on talojen lämmitysjärjestelmät, joista valtaosa toimii kivihiilellä.

Hienojakoinen pöly tunkeutuu myös sisätiloihin, vaikka ikkunat pidettäisiin visusti kiinni. Pintoja saakin putsata päivittäin, jos mielii asua siististi. Ilmanpuhdistajat alkavat olla olennainen osa joka kodin elektroniikkaa. Ihmisiä neuvotaan myös hankkimaan koteihinsa runsaasti viherkasveja, jotka puhdistavat ilmaa.