Putkiremontti edessä? Kannattaa olla ajoissa liikkeellä

Uusia talojen rakentaminen kiihtyy, ja samaan aikaan putkiremonttien määrä tuplaantuu. Taloyhtiöiden osakkeenomistajat päättävät kevätkuukausien aikana yhtiökokouksissa noin puolen miljardin euron putkiremonteista. Riittääkö kaikille tekijöitä?

Tulevina vuosina rakennusammattilaisista voi olla pulaa, sillä uudisrakentaminen kiihtyy. Samanaikaisesti putkiremonttien määrän ennustetaan jopa kaksinkertaistuvan.

Taloyhtiölle kehittämissuunnitelma eli strategia

Kalliista remontista päättämistä hidastaa taloyhtiöissä se, että yhdessä luotu linja taloyhtiön kehittämisestä puuttuu. Silloin taloyhtiön johdon on vaikea ajoittaa remontit taloudellisesti. Lykätyt investoinnit puolestaan laskevat kiinteistön arvoa.

Suunnitelmallisesti toimivissa taloyhtiöissä putkien ja viemärien kuntoa seurataan tutkimuksin ja remontin ajankohta voidaan päättää jopa kymmenen vuotta ennen toteutusta.

Suma edessä tulevien kymmenen vuoden aikana

VTT:n selvityksen mukaan neljälletoista suurimmalle kaupunkiseudulle tarvitaan 760 000 asuntoa vuoteen 2040 mennessä. Lisäksi talojen ikärakenteesta johtuen 2020- ja 2030-luvulla on modernisoinnin tarpeessa vuosittain jopa 30 000 asuntoa.

Historia osoittaa, että kun putkimiehiä tarvitaan sekä peruskorjaamiseen että uudistuotantoon, ensin mainittu häviää jälkimmäiselle. Siksi putkiremonttiin kannattaisi ryhtyä ajoissa.

Jos suma ehtii yllättää, hinnat saatavat nousta. Lisäksi hyvä suhdannetilanne voi houkutella alalle kokemattomia remontoijia.