Asuntokauppa vilkastuu, hinnoissa värähdys ylöspäin

Asuntomarkkinoilla on havaittu uutta eloa, kertoo Hypo tuoreessa asuntomarkkinakatsauksessaan Q1/2016. Kasvukeskuksissa hinnat nousevat muuta maata vauhdikkaammin.

Asuntojen kysyntä kasvoi pääkaupunkiseudulla, ja Tampereella asuntomarkkinat pitivät viime vuoden lopulla pintansa taloudellisesta epävarmuudesta huolimatta. Koko maassa asuntojen kauppamäärät kasvoivat viime vuonna liki 7 prosenttia, pääkaupunkiseudulla jopa 16 prosenttia.

Vilkastunut kauppa ennakoi hintojen kasvua. Hypoteekkiyhdistys ennustaa tälle vuodelle 1,0 prosentin ja ensi vuodelle 1,5 prosentin nousua. Järkevät liikennehankkeet esimerkiksi pääkaupunkiseudulle ja Tampereelle piristävät kauppaa.

Myös uudisrakentaminen osoittaa heräämisen merkkejä. Ainakin rakennuttajat ja rakennusliikkeet uskovat, että tulevaisuuden voittajia ovat hyvien kulkuyhteyksien varrella sijaitsevat kompaktit kerrostaloasunnot.

Yksi tärkeä trendi on turvapaikanhakijoiden tuleminen vuokramarkkinoille, mikä heijastuu myös omistusasuntoihin.

Asuntojen hinnat ovat Hypoteekkiyhdistyksen asuntomarkkinakatsauksen mukaan tällä hetkellä tasapainossa, eikä asuntokuplasta ole merkkejä Suomessa. Ainoastaan yksiöiden hinnat ovat karkuteillä. Lisäksi korkotason povataan pysyvän matalalla lähivuosina.

Epävakaan taloussään aikana kotitalouksien ja sijoittajien on kuitenkin syytä varautua muihin riskeihin. Myönteinen kehitys voi törmätä globaaliin talousiskuun tai sisäiseen aluepolitiikkaan. Hallituskriisi, työmarkkinakiistat, sote-sekoilu tai aluepolitikointi voivat suistaa varovaista noususuhdannetta raiteiltaan.