Barometri: Taloyhtiöiden hallitukset pelkäävät suotta putkiremonttia

Taloyhtiöiden hallitusten jäsenet pelkäävät turhaan putkiremonttien aloittamista, selviää Isännöintiliiton vastavalmistuneesta Putkiremonttibarometri 2015:sta. Remontin läpikäyneiden taloyhtiöiden edustajat arvioivat hankkeen sujumista ja lopputulosta paljon myönteisemmin kuin sellaiset, jotka eivät ole remonttia vielä teettäneet. Isännöintiliitto neuvoo hallituksia tekemään päätökset remontista suunnitelmallisesti, jotta osakkaiden rahaa säästyy.

Putkiremonttibarometri 2015 -tutkimuksessa haastateltiin ensimmäistä kertaa myös hallitusten puheenjohtajia isännöitsijöiden lisäksi. Mukana oli 89 puheenjohtajaa putkiremontin läpikäyneistä taloyhtiöistä ja 258 sellaista, joilla remontti on joko suunnitteilla tai joilla ei vielä ole tarvetta remontille.

Käsitykset toteutusvaiheen onnistumisesta olivat heikot puheenjohtajilla, joiden taloyhtiössä ei ollut teetetty remonttia. Remontin läpivieneistä hallituksista taas selvä enemmistö arvioi, että urakan yleinen työnjälki oli hyvä, urakkatarjousten aikataulut ja hinnoittelu pitivät ja työt saatettiin hyvin loppuun.

Piirros: Suvi Segercrantz / BOTH

Piirros: Suvi Segercrantz / BOTH

Korjataan vasta kun vuotaa

Remontit tehdään yleensä vasta kun ongelma on jo akuutti. Isännöitsijöiltä kysyttäessä kävi ilmi, että ylivoimaisesti suurin syy putkiremonttien käynnistämiseen ovat putkistossa ilmenneet vuodot.

Kuntotutkimuksen perusteella remonttiin oli ryhtynyt vain 36 prosenttia vastanneista.

Teettäkää remontit ajoissa

Taloyhtiöissä kannattaisi teettää putkien kuntotutkimukset hyvissä ajoin ja toimia niiden perusteella.

– Vuotojen korjaaminen maksaa. Jos remontti joudutaan valmistelemaan kiireessä, siitä tulee kokonaisuutena kalliimpi kuin jos putket olisi korjattu ennen vahinkoja. Putkiremontti-ikään tulevien taloyhtiöiden määrä vain kasvaa lähivuosina, Isännöintiliiton asiantuntija Pekka Harjunkoski huomauttaa.

Uusien remontointitapojen hinnat nousevat

Yleensä putkiremontti tehdään 50-vuotiaassa taloyhtiössä. Viime vuonna remontoitiin eniten 1966 valmistuneita taloyhtiöitä. Putkiremontti käynnistyy keskimäärin 13 kuukauden kuluttua suunnittelun alkamisesta.

Barometristä selviää, että putkiremonttien hinnoissa on selvää nousupainetta. Erityisesti uusien remonttitapojen hinnat nousevat: sukitus, sujutus ja ruiskuvalu kallistuivat viime vuonna 13 prosenttia.

 

Putkiremonttibarometri on Isännöintiliiton vuosittain toteuttama kyselytutkimus. Tutkimus tehtiin yhteistyössä Aro Systems Oy:n, Consti Talotekniikka Oy:n, Pipe-Modul Oy:n, Sewerex Oy:n ja LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n kanssa.

Putkiremonttibarometrissa 2015 kokemuksiaan kertoi 255 isännöitsijää. Haastatelluilla isännöitsijöillä oli käynnissä vajaat 700 putkiremonttia. Hallitusten puheenjohtajat olivat kyselyssä mukana ensimmäistä kertaa.

 

Löydät tutkimusraportin kokonaisuudessaan tästä linkistä.