Taloyhtiöiden pitää sopia huolellisesti lumenpudotuksesta

Taloyhtiön huoltosopimuksessa on määriteltävä, miten ja kuinka usein lumi- ja jäätilannetta valvotaan pihalla ja katolla. Käytännössä isännöinti huolehtii siitä, että taloyhtiön huoltosopimukset ovat kunnossa.

Liukas piha ja katoilta putoava lumi ja jää voivat aiheuttaa vaaratilanteita taloyhtiöissä. Isännöinnin, taloyhtiön hallituksen ja huoltoyrityksen on yhdessä varmistettava, että kotitalon pihalla on turvallista liikkua. Vastuu on viime kädessä taloyhtiöllä. Kiinteistönomistajan vastuu voidaan kuitenkin siirtää huoltoyritykselle sopimuksella, ja näin usein tehdäänkin.

Käytännössä isännöinti sopii huolto- ja lumenpudotusyrityksen kanssa, miten ja kuinka usein lumityöt tehdään tai kattolumia tarkkaillaan ja pudotetaan. Hallituksen ja isännöinnin vastuulle jää varmistaa, että sopimuskumppani noudattaa sopimusehtoja.

Lumitöissä ei kannata säästellä, ne muodostavat vain pienen osan hoitokuluista

Taloyhtiövaroituskylttin hallituksen ja isännöitsijän on valmistauduttava lumivaaroihin jo etukäteen ja huolehdittava turvallisuudesta aina, kun heidän tietoonsa tulee mahdollinen vaaratilanne.

Varoituspuomeja ja vaarasta varoittavia infotauluja on käytettävä ja jalankulkijat opastettava turvalliselle reitille.

Runsasluminen talvi aiheuttaa aina lisäkuluja. Turvallisuutta ei pystytä pitämään yllä ilman kustannuksia. Taloyhtiön hallituksen on huolehdittava, että taloyhtiön pihan auraus, hiekoitus ja puomitus on hoidettu.

Ulkoalueiden hoitokustannukset ovat keskimäärin kolme prosenttia hoitovastikkeesta, ja lumityöt tästä vain osan. Taloyhtiöissä onkin hyvä keskustella siitä, miten paljon turvallisuuteen ollaan valmiita panostamaan.

Katolle vain turvallisuusmääräykset tunteva ammattilainen

Kiinteistön omistajan eli taloyhtiön vastuulla on myös huolehtia, että lumenpudottajien on turvallista työskennellä katolla; että sinne on esteetön pääsy, että katto on turvallinen lumenpudottajille ja että siellä on lainmukaiset kattojen turvalaitteet.

Katolle saa mennä vain työturvallisuusmääräykset hallitseva ammattilainen, jolla on tarvittavat turvavälineet. Lumenpudottajien pitää itse arvioida, voivatko he työskennellä katolla turvallisesti.

Asukas, näin varaudut lumivaaroihin

  • Noudata aina opasteita ja puomeja.
  • Valitse toinen kulkureitti, jos jalkakäytävä on suljettu.
  • Vältä erityisesti pimeällä oikopolkuja, joissa ei ole talvikunnossapitoa.
  • Tarkkaile kattolumia kulkiessasi jalkakäytävällä.
  • Vältä kulkemista räystäiden alla.

Tilaa Kotitalon kahdeksan kertaa vuodessa ilmestyvä Kuulumisia Kotitalosta -uutiskirje täältä.