Ohjeistamalla parannatte hallituksen työrauhaa ja säästätte euroja

Asukkaiden tietämättömyys on ongelma, joka aiheuttaa taloyhtiöille paljon vaivaa ja rahanmenoa. Paremmalla asukasviestinnällä moni vahinko voitaisiin kokonaan välttää. Viestintä parantaa myös hallituksen työrauhaa.

Taloyhtiössä kannattaa jakaa aktiivisesti tietoa muun muassa kunnossapitovastuusta, kodin remonttien säännöistä ja energiansäästöstä. Kaikki asukkaat eivät esimerkiksi tiedä tai muista, että lattiakaivon puhtaanapidosta vastaa asukas. Tukkeutuneen lattiakaivon ylivuotamisesta tulee helposti useiden tuhansien eurojen vahingot.

Suurimmat laskut syntyvät, jos veden turmelemia rakenteita joudutaan purkamaan ja uusimaan laajalti. Asukkaan maksukyky ei välttämättä riitä, vaikka hän olisikin korvausvastuussa. Vaikka vahingon korvaisikin taloyhtiön kiinteistövakuutus, asian selvittelystä koituu usein lisätöitä, joista isännöinti laskuttaa taloyhtiötä. Lisäksi kiinteistövakuutuksen omavastuu on usein suuri.

Vuotavasta pöntöstä iso lasku

hajut

Kuvitus: Suvi Segercrantz

Pienistäkin puroista voi taloyhtiölle koitua iso lasku.  Vessanpönttö voi kuluttaa vettä tuhansia kuutioita ja kustannukset kohota useisiin tuhansiin euroihin, jos vuoto on merkittävä ja jatkuu useita kuukausia. Vielä pahempaa jälkeä syntyy, jos vettä vuotaa myös lattialle ja aiheuttaa kosteusvaurion huoneistossa.

Vessanpöntön korjaaminen on taloyhtiön vastuulla, mutta osakkailla ja asukkailla on velvollisuus ilmoittaa vuodoista – kuten muistakin huoneistossa havaituista vioista. Myös ilmanvaihtojärjestelmät vaativat säännöllistä huoltoa. Esimerkiksi ilmanvaihtoventtiilit on puhdistettava kaksi kertaa vuodessa. Samalla olisi kuitenkin varottava, etteivät säädöt muutu.

Ongelmia syntyy myös, jos asukas peittää ilmanvaihtoventtiilejä. Eniten heikkenee kyseisen huoneiston ilmanlaatu, mutta muukin taloyhtiön ilmanvaihto menee sekaisin. Esimerkiksi ruuankäry tai tupakanhaju voi kulkeutua muihin asuntoihin. Ajan kuluessa puutteellinen ilmanvaihto voi johtaa kosteuden kerääntymiseen talon rakenteisiin, ja seurauksena voi olla homeongelmia.

Taloyhtiön kiinteistövakuutus ei aina korvaa pitkään muhineita vahinkoja.

Muistuta lumenpoistosta

Luteet

Kuvitus: Suvi Segercrantz

Luteiden ja muurahaisten kaltaiset tuholaiset ovat vitsaus etenkin suurten kaupunkien kerrostaloissa. Yhden asukkaan huolimattomuus voi johtaa siihen, että kutsumattomat kotieläimet leviävät muihinkin asuntoihin ja talon rakenteisiin. Myrkytysoperaatio voi kestää kuukausia ja maksaa useita tuhansia euroja. Ongelmia voi ehkäistä muistuttamalla että asuntoihin ei pitäisi kasata tuholaisia houkuttelevaa tavaraa ja ruuantähteitä.

Talvella kaikki osakkaat eivät ole puolestaan sisäistäneet, että parvekkeelle kertyvän lumen poistaminen on heidän vastuullaan. Sulamisvedet voivat imeytyä kiinteistön rakenteisiin, mikä haurastuttaa parvekelaattaa ja ruostuttaa betonirautoja. Parvekkeiden elinkaari lyheneminen tietää kalliin parvekeremontin aikaistumista.

Remontteihin hankittava lupa

Taloyhtiöissä tarvitaan lisää tietoa myös asunnoissa tehtävistä remonteista ja niihin tarvittavista luvista. Parketin vaihtaminen muovimaton tilalle on esimerkki remontista, joka vaatii ehdottomasti taloyhtiön luvan. Parkettityöt pitäisi aina teettää ammattilaisella. Muuten seurauksena voi olla ongelmia äänierityksessä. Betonirakenteisessa kiinteistössä ääni kulkee yllättävän pitkiä matkoja,

Ilman lupaa ja valvontaa tehdyn parkettityön selvittäminen on aina jälkikäteen vaikeaa. Ääniongelmista kärsivissä naapuriasunnoissa saatetaan joutua tekemään jopa desibelimittauksia. Paikalle on myös kutsuttava parkettialan asiantuntija tekemään arvio tilanteesta.

Luvattoman parketin asentaja saa varautua maksamaan selvitykset. Lisäksi hän voi joutua purkamaan lattian ja tekemään remontin uudelleen taloyhtiön hyväksymällä tavalla. Isännöintiliiton Huoneistoremonttioppaassa kerrotaan, milloin ja miten remonteista on ilmoitettava.

Hallitusta haukutaan kohtuuttomasti

Osakkaille kannattaa jakaa tietoa myös taloyhtiön eri rooleista. Asukkaat arvostelevat usein hallitusta ymmärtämättä, että tämä tekee käytännössä vapaaehtoistyötä kaikkien hyväksi.

Taloyhtiön vastuista, velvollisuuksista ja tehtävänjaosta löytyy tietoa esimerkiksi Taloyhtiö-oppaasta.

Tilaa Kotitalon kahdeksan kertaa vuodessa ilmestyvä ilmainen uutiskirje täältä.