Hissi parantaa asuntojen arvoa tuhansilla euroilla

Moni on valmis maksamaan asunnosta enemmän, jos rapussa on hissi. Hissi on tärkeä asumismukavuuden kohottaja. Ihmisten lisäksi hissi nostaa asuntojen arvoa. Myös tänä vuonna taloyhtiöt saavat hissien rakentamiseen tukea Aralta, yhteensä noin 14 miljoonaa euroa.

aaaaaahissinappulatHissin vaikutusta asuntojen arvoon on selvitetty silloin tällöin. Kun Kotitalo-lehti kysyi lukijoiltaan muutama vuosi sitten, montako euroa enemmän neliöltä he olisivat valmiita maksamaan asunnosta hissitalossa, vastaukset vaihtelivat sadan ja neljän sadan euron välillä.

Helsingin Sanomat laski 2013, että hissillisestä asunnosta saisi asuntokaupassa 70 euroa enemmän neliöltä kuin hissittömästä.

Kotitalon kysymys koski asuntoa talon neljännessä kerroksessa. Vastaajista 44 prosenttia maksaisi hissitalon asunnosta 201–400 lisäeuroa neliöltä. Vielä useampi, 47 prosenttia, ilmoitti voivansa pulittaa 100–200 euroa lisää.

Hissittömyys on joillekin ehdoton ei

Hissittömyys on monelle kynnyskysymys, joka ratkaisee asuntokaupassa.

– Jos yhtiössämme olisi ollut hissi, asuntoni olisi mennyt kaupaksi ensimmäisellä ilmoituksella, mainitsi eräs Kotitalon kyselyyn osallistunut.

Osa lukijoista ei periaatteesta olisi edes lähtenyt katsomaan asuntoa talosta, jossa ei ole hissiä. Yleisin syy kieltäytymiseen oli ikääntyminen.

Hissikuilu voidaan tehdä myös ulos

Hissin jälkiasennus on mahdollista tehdä lähes jokaiseen rakennukseen. Porrashuoneen tyypistä on kiinni, rakennetaanko hissikuilu sisälle rappukäytävään vai rakennetaanko se talon ulkopuolelle.

Uuden tekniikan ansiosta asumiselle koituu entistä vähemmän haittaa hissin asentamisesta. Tehdasvalmisteiset moduulit lyhentävät urakan kestoa paikallarakentamiseen verrattuna.

Yhteiskunta eli Ara tukee hissin rakentamista vanhaan taloon. Siltä voi saada korjausavustusta 50 prosenttia kustannuksista, ja monet kunnat antavat vielä kymmenen prosentin lisäavustuksen.

Jos taloyhtiön hissi töksähtelee, pitää toimia heti.

Korjaustieto.fi:n hissilaskurin löydät täältä.