Nämä ovat taloyhtiöiden hallitusten pahimmat mokat remonteissa

Kirjoittanut Tiina Komi 22.2.2019
Taloyhtiön isoissa remonteissa, kuten putkiremonteissa on syytä olla suunnitelmallinen.

Taloyhtiöiden suurissa remonteissa on tärkeintä, ettei hallitus jää jahkailemaan. Asiantuntijoiden apu on isommissa korjaushankkeissa tarpeen.

Isännöitsijöiden mukaan pahimmat mokat remonteissa syntyvät huonosta suunnittelusta, asiantuntijoiden mielipiteiden ohittamisesta ja hidastelusta päätöksenteossa. Taloyhtiöissä säästettäisiin paljon vaivaa, aikaa ja rahaa, jos hallitukset uskoisivat asiantuntijoita.

Helsinkiläinen isännöitsijä Kirsi-Maija Aranko MAH Isännöinnistä arvioi, että pahimmat remonttimokat syntyvät vatuloinnista – ei tehdä päätöksiä vaan veivataan loputtomiin kyselyjä ja kartoituksia.

– Ei kuunnella myöskään asukkaita, eikä uskota heidän havaintojaan. Säästetään väärissä asioissa, Aranko luettelee hallitusten tyypillisiä virheitä.

Remontteja lykätään liian pitkään

– Suurimmat virheet tehdään ikkuna-, ilmastointi- ja hissiremonteissa – ja siinä, että niitä lykätään. Hallitus ei uskalla pyytää edes teknistä asiantuntijaa paikalle siinä pelossa, että ammattilainen vedättää kotiin päin ja neuvoo tilaamaan kalliita ja turhia korjauksia, Aranko sanoo.

Ennen kuin ryhdytään mihinkään hankkeeseen, Aranko  kehottaa tarkistamaan, että kaikki osapuolet ovat ymmärtäneet, mitä ja miksi tehdään, jottei jää väärinkäsityksiä.

Onko asiantuntijoista apua?

Hallitusten kannattaisi kuunnella asiantuntijoita tehdessään remonttipäätöksiä.

– Esimerkiksi julkisivun väriä valitessa arkkitehdin käyttäminen ei vaikuta juuri hintaan, mutta sillä voi olla todella iso vaikutus lopputulokseen. Jo pieni sävyero vaikuttaa talon väriin merkittävästi, sanoo Seppo Kuvaja hämeenlinnalaisesta Isännöinti Kuvajasta.

Hän neuvoo panostamaan erityisesti suunnitteluun ja tiedottamaan osakkaille ja asukkaille ajoissa, jotta nämä voivat valmistautua henkisesti.

– Parhaimmillaan asukkaat oikein odottavat innoissaan remonttia, Kuvaja sanoo.

Tiina Komi

Kirjoittaja: Tiina Komi

Ajattelen, että taloyhtiö on osakkaidensa ja asukkaidensa summa. Taloyhtiö kehittäminen on yhteistyötä. Siksi ei ole yhdentekevää, miten suunnitelmia ja päätöksiä tehdään. Haluan nostaa jutuissani esiin asioita, jotka parantavat vuorovaikutusta ja helpottavat taloyhtiön hoitoa.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tiina Komi →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Korjaushanke Taloyhtiön johtaminen