Varas vei avaimia – missä avaimia kannattaa säilyttää?

Kirjoittanut Anna Karismo 19.2.2019
Avainten säilytyspaikkaan kannattaa kiinnittää taloyhtiöissä huomiota.

Taloyhtiön yleisavaimet ja niiden hallussapito kannattaa miettiä tarkkaan taloyhtiössä. Missä yleisavaimia kannattaa säilyttää?

Poliisi tutkii isoa ylei­sa­vai­nten var­kaut­ta Turussa. Suunnitteluyri­tyk­seen mur­tau­tu­nut varas vei 20 taloyhtiön eli yhteensä 300 asunnon yleisavaimet, kertoo Turun Sanomat. Varkaat kyttäävät remontoitavia taloyhtiöitä. Yhä useampi ta­lo­yh­tiö sar­joit­taa lukkonsa uu­del­leen suurien re­mont­tien yh­tey­des­sä.

Yleensä avaimet ovat huoltoyhtiön hallussa. Kun talossa tehdään remontti, ne luovutetaan myös suunnittelu- tai remonttiyritykselle. Hallituksen ja huoltoyhtiön on hyvä painottaa avainten vastaanottajalle turvallisuusnäkökohtia. Haltijan pitää säilyttää avaimet lukitussa kaapissa. Avainten luovutuksista ja palautuksista tulee myös pitää kirjaa.

Pienissä taloyhtiöissä avaimia pidetään patjan alla

Pienissä taloyhtiöissä vara-avaimia saatetaan säilyttää ”patjan alla” tai sovitussa piilossa. Ongelmia tulee, kun yleisavainta tarvitaan ja avainvastaava on lomalla. Kun hallituksen puheenjohtajat ja avainvastaavat vaihtuvat, avain saatetaan myös unohtaa pyytää takaisin taloyhtiölle. Isännöintiliiton lakiasiantuntija, VT Jaana Sallmén suositteleekin huoltoyhtiötä avainten säilyttäjäksi juuri turvallisuuden takia.

Taloyhtiö ei voi pakottaa asukasta antamaan kotiavainta huoltoyhtiölle.

Yleisavainten määrää ei ole rajoitettu laissa, mutta avainturvallisuuden nimissä niitä kannattaa olla mahdollisimman vähän. Asuntojen ovet eri rapuissa, teletilat, tekniset tilat, yleistilat ja talossa olevien yritysten tilat olisi hyvä sarjoittaa eri avainsarjoihin. Jos yksi avain hukkuu, kaikkia taloyhtiön lukkoja ei tarvitse uusia.

Milloin taloyhtiön edustaja saa mennä avaimella asuntoon sisään?

Jotta asukkaiden ei tarvitse pelätä avainten vuoksi isossa remontissa, hallituksen kannattaa valmistella yhtiökokoukselle päätös, että remontin jälkeen kaikkien asuntojen lukot sarjoitetaan uudelleen.

Jos taloyhtiöön ei haluta enää ottaa käyttöön yleisavaimia, asukkaat luovuttavat yhden avaimen huoltoyhtiölle hätätilanteita varten. Taloyhtiö ei voi kuitenkaan pakottaa asukasta antamaan kotiavainta huoltoyhtiölle. Asukas ottaa tällöin riskin, että taloyhtiön edustaja joutuu hätätapauksessa tulemaan asuntoon ilman avainta. Jos epäillään esimerkiksi vesivahinkoa, huoltomies rikkoo oven. Asukas maksaa itse oven korjauskustannukset.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiön edustaja saa mennä asuntoon sen kunnon tarkistamiseksi ja kunnossapitotöiden tekemiseksi. Siitä pitää sopia asukkaan kanssa etukäteen. Vain kiiretapauksissa – esimerkiksi vesivahinkoepäilyissä tai palohälyttimen soidessa – voi asuntoon mennä ilmoittamatta siitä etukäteen.

Kirjoittaja: Anna Karismo

Anna Karismo työskenteli Kotitalo-lehden päätoimittajana vuoden 2016 alkuun asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Anna Karismo →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Turvallisuus