Lähde rohkeasti mukaan taloyhtiön hallitukseen

Kirjoittanut Kotitalon toimitus 19.2.2019
Taloyhtiön hallitukseen kannattaa lähteä mukaan monestakin syystä.

Taloyhtiöissä on pian alkamassa yhtiökokousten aika. Moni miettii, uskaltautuisiko mukaan taloyhtiön hallitukseen. Koti talo listasi 14 faktaa taloyhtiön hallitustyöstä.

On monta syytä, miksi hallitustyölle kannattaa sanoa kyllä. Hallituksessa voi vaikuttaa asumisviihtyisyyteen, yhtiön kunnossapitoon ja omaisuuden arvoon.  Se on arvostettua ja arvokasta työtä, jossa pärjää innostuneella asenteella ja maalaisjärjellä. Hallitus toimii koko taloyhtiön parhaaksi, ajaa kaikkien osakkaiden etua ja kohtelee heitä tasapuolisesti. Vastuuta ei tarvitse pelätä. Käytännössä isännöinti huolehtii, että taloyhtiö toimii.

Vastuuta ei tarvitse pelätä. Käytännössä isännöinti huolehtii, että taloyhtiö toimii.

Hallitustyö ei vie kohtuuttomasti kenenkään aikaa: kokouksia pidetään vuodessa keskimäärin viisi. Aikaa kokouksiin ja niihin valmistautumiseen kuluu vuodessa noin 15 tuntia.

Kotitalon pikaopas hallitustyöstä:

1. Taloyhtiön osakkaat valitsevat hallituksen yhtiökokouksessa kerran vuodessa.

2. Hallituksen jäseneksi voidaan valita melkein kuka tahansa täysi-ikäinen, joka suostuu tehtävään. Jäsenen työ on perehtymistä taloyhtiöön ja päätettäviin asioihin.

3. Hallituksen on järjestettävä taloyhtiön hallinto, rakennusten hoito ja muu toiminta asianmukaisesti. Hallitus vastaa myös siitä, että kirjanpito ja varainhoito on järjestetty asianmukaisesti.

4. Käytännössä hallitus valitsee isännöintiyrityksen johtamaan toimintaa.

5. Hallitus päättää, mitä palveluja isännöintiyritykseltä tilataan, ja laatii yrityksen kanssa isännöintisopimuksen.

6. Hallitus tilaa tarpeen mukaan myös muita asiantuntijapalveluita, koska sen täytyy pysty osoittamaan toimineensa huolellisesti tehtävässään.

7. Päätöksenteossaan hallitus kohtelee kaikkia osakkaita tasapuolisesti ja toimii taloyhtiön parhaaksi.

8. Hallitus huolehtii, että taloyhtiölle on määritelty strategia. Se kertoo osakkaiden ja asukkaiden yhdessä määrittelemät taloyhtiön kehittämisen suuntaviivat.

9. Hallitus varmistaa, että taloyhtiön strategiaa toteutetaan.

10. Hallitus seuraa taloyhtiön taloutta ja valvoo isännöintiä.

11. Hallituksen puheenjohtaja ei päätä asioita yksin. Isännöinti huolehtii, että hallitus kokoontuu riittävän usein.

12. Hallitus päättää kiireellisistä asioista sekä asioista, jotka eivät olennaisesti vaikuta asumiskustannuksiin tai asumiseen.

13. Hallitus vastaa, että asukkaat ja osakkaat saavat riittävästi tietoa.

14. Hallitus huolehtii, että kaikilla talossa asuvilla on tiedossaan ajantasaiset, yhtiökokouksen vahvistamat järjestyssäännöt ja yhtiöjärjestys.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Taloyhtiön johtaminen