Suunnitteilla piharemontti? Ensi kesäksi ehtii enää pieni ehostus

Piharemontti voi olla myös pieni ehostus.

Pieni ehostus tekee ihmeitä pihalle.

Jos taloyhtiössänne on haluja perustaa pihalle viljelylaari ensi kesäksi, ehditte hyvin, mutta suunnittelu kannattaa aloittaa pian. Jos taas aiotte ehostaa pihaa laajemmin piharemontilla, nyt on jo myöhäistä ensi kesää ajatellen. Kunnon piharemonttiin kannattaa varata aikaa vähintään vuosi pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa, muualla luvat heltiävät nopeammin.

Piharemontti on hyvä suunnitella ajan kanssa. Kiinteät uudet rakenteet kuten terassit, lasikatteet ja aidat ovat piharemontteja, jotka tarvitsevat rakennusluvan.

Esimerkiksi terassien väliseinät on suuunniteltava nykyisten palomääräysten mukaisiksi. Jos taloyhtiö haluaa vaikkapa kiinteän viherhuoneen, tarvitaan rakennusoikeutta tai poikkeamislupa viranomaisilta.

Suunnittelu ja viranomaislupien hankkiminen vaativat aikaa

Usein pihan terassit, istutukset, puuaidat ja lasitukset suunnittelee arkkitehti. Tarvitaan urakkasopimuksia myös asvaltointia, pihan valaistuksia, salaojia ja nurmikkoa varten. Yleensä ne hoitaa isännöinti taloyhtiön puolesta.

Asukkaat eivät aina myöskään käsitä, mikä pihan peruskunnostuksessa voi maksaa. Helposti kuvitellaan, että piharemontti on vain mullan ja siementen levitystä. Mutta jos kaikki tehdään kunnolla, remontille kertyy hintaa.

Jos haluat perustaa viljelylaarin taloyhtiösi pihalle ensi kesänä, pyydä lupa hallitukselta tai käsitelkää asiaa yhtiökokouksessa.

Katso Kotitalon video laarin rakentamisesta täältä.