Putkiremontti on tilaisuus korjata koteja esteettömiksi

Kirjoittanut Pirjo Kupila 15.2.2019
Remontoidessa asuntoa muuten voi sen muuttaa myös esteettömäksi.

Putkiremontin yhteydessä kannattaa parantaa asuntojen esteettömyyttä koko taloyhtiöissä. Kustannukset pysyvät kurissa, kun muutokset huomioidaan jo hankesuunnitteluvaiheessa.

Suurimmat muutostyöt kannattaa tehdä kaikkiin asuntoihin yhtiökokouksen päätöksellä. Isoimpia muutoksia ovat kylpyhuoneen oviaukon suurennus, kynnyksen vaihtaminen esteettömäksi tulvakynnykseksi ja kalusteiden järjestyksen vaihtaminen.

Osakas voi lisäksi omalla kustannuksellaan asennuttaa asuntoonsa liikuntarajoitteisille suunniteltuja kalusteita, apuvälineitä, tukikaiteita ja liukumattomia pintamateriaaleja. Kerrostalohuoneiston saa nykykalusteilla niin esteettömäksi kuin tilat vain antavat myöten.

– Altaan, suihkun ja pytyn paikkaa on putkiremontin yhteydessä helppo muuttaa. Samalla kylpyhuoneeseen saadaan lisätilaa pesukoneelle ja pyykinkuivaukselle, mikä helpottaa asukkaiden arkea, Joensuun kaupungin korjausneuvoja Anna-Liisa Romppainen toteaa.

Romppasen mukaan taloyhtiö voisi putkiremontissa ottaa vastuulleen ammeen poistamisen, oviaukon leventämisen ja tulvakynnyksen suunnittelun kaikissa kylpyhuoneissa.

Ahtaat tilat haasteena

Isännöitsijä ja tekninen asiantuntija Jouni Nissinen Kallion Isännöinti ja Tilitoimisto Oy:stä sanoo, että hyvään hankesuunnitteluun kuuluu tilojen käytännöllisyyden ja käyttötarkoituksen miettiminen. Putkiremontissa osakkaille annetaan aina mahdollisuus tehdä omia muutostöitä sen mukaan kuin se on teknisesti mahdollista. Nissinen on luotsannut urallaan parikymmentä taloyhtiön putkiremonttia.

– Osakkaan muutostyöt toteuttaa kuitenkin sama toteuttajaorganisaatio kuin putkiremontinkin. Osakkaan palkkaamia suunnittelijoita ja urakoitsijoita ei voida ottaa taloyhtiön hankkeen sisään, hän muistuttaa.

Nissinen sanoo, että vaikka putkiremontti tarjoaa paljon mahdollisuuksia, vanhojen kerrostalojen kylpyhuoneet ovat usein niin pieniä, että täysin esteettömiksi niitä ei saada. Vaikka kylpyhuoneen oviaukon leventäminen onnistuisikin, leveämpi ovi ei mahdu välttämättä aukeamaan kokonaan ahtaassa eteisessä ja liikuntarajoitteinen asukas joutuu kiertämään ovea päästäkseen sisälle kylpyhuoneeseen.

Huomioon jo hankesuunnittelussa

Putkiremontissa isännöitsijä ja rakennuttajakonsultti hoitavat yleensä osakkaiden muutostöiden käytännön järjestelyt, kuten suunnittelun, luvat ja lisätöiden tarjouspyynnön urakoitsijalta.

– Linjasaneerausten yhteydessä hallitus ja isännöitsijä myös arvioivat, että osakkaiden saamat muutostyötarjoukset ovat hinnaltaan järkeviä. Samalla ne huolehtivat siitä, että osakkaiden lisätöistä aiheutuneet kustannukset jakaantuvat oikein osakkaiden ja taloyhtiön kesken. Esteettömyyden parantaminen pitää ottaa esille jo hankesuunnittelua edeltävässä asukaskyselyssä, jolla selvitetään osakkaiden putkiremonttiin liittyviä toiveita, isännöitsijä Lauri Sillanpää Realia Isännöinnistä sanoo.

Osakas voi saada valtion korjausavustusta vanhusten asuntojen korjaus- ja muutostöihin. Tätä avustusta osakas voi kysyä oman kunnan asuntoviranomaisilta. Kaikkiin taloyhtiöihin ei välttämättä ole järkevää tehdä esteettömyyskorjauksia. Esteettömyyden tavoittelu on osakkaiden valinta, joka kannattaa kirjata taloyhtiön strategiaan.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Kylpyhuone Putkiremontti