Ilmanvaihtolaitteet pitää sulkea vaaratilanteissa

Kirjoittanut Helena Kärnä 13.2.2019
Kuva: Juho Kuva

Ilmanvaihtolaitteet pitää sulkea mahdollisimman nopeasti vaaratilanteissa, kuten tulipaloissa tai säiliöauto-onnettomuuksissa. Näin estetään saastuneen ilman pääsy sisätiloihin.

Taloyhtiön hallituksen kannattaa varmistua, että kaikilla on ajantasaista tietoa siitä, miten ilmastointilaitteet suljetaan. Rivi- ja kerrostaloissa vastuista pitää sopia erikseen. Hätä-Seis-kytkimien asentaminen uusien kerrostalojen porraskäytäviin on ollut pakollista jo vuosia, mutta vanhemmista kerrostaloista tällaiset kytkimet usein puuttuvat.

Asukkaille pääsy tekniseen tilaan

Vanhemmissa taloyhtiöissä kytkimien sijalla on irrotettavat sulakkeet, jotka löytyvät yleensä lukitusta teknisestä tilasta – eikä sinne yleensä ole asukkaalla pääsyä. Vaikka pääsy tekniseen tilaan olisikin varmistettu, ongelmaksi muodostuu aika: saattaa kestää turvallisuuden kannalta liian pitkään päästä tilaan tai ilmanvaihtoon vaikuttavia sulakkeita on vaikea tunnistaa.

Lisäksi iv-hätäpysäyttäjäksi on usein merkitty huoltoyritys. Sen vastuulla saattaa olla kuitenkin kymmeniä tai suurissa kaupungeissa jopa satoja kohteita.  Huoltomiehen mahdollisuudet pysäyttää ilmanvaihto ovatkin rajalliset.

Nimeä vastuuhenkilöt, merkitse sulakkeet

Mitä useammalla henkilöllä on avaimet tekniseen tilaan, sitä todennäköisemmin joku heistä on hätätilanteen sattuessa paikalla. Myös vastuuhenkilöiden nimeäminen on usein toimiva ratkaisu. Mahdolliset hätätilanteet olisi hyvä käydä läpi kaikkien iv-pysäyttämisestä vastaavien henkilöiden kanssa harjoitusmielessä.

Myös ilmanvaihtoon vaikuttavien sulakkeiden merkitseminen kunnolla nopeuttaa toimimista hätätilanteessa.

Tarkista pelastussuunnitelma

Vähintään kolmen huoneiston taloyhtiöissä pitää olla pelastussuunnitelma lain mukaan. Suunnitelmasta asukas voi tarkistaa myös sen, kenen vastuulla ilmanvaihdon hätäpysäyttäminen on.

Varsinaisessa vaaratilanteessa nopeus on valttia. Pelastussuunnitelmaa laatiessa kannattaa myös jo etukäteen huomioida juuri oman asuinalueen potentiaaliset vaarat.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Turvallisuus