Korjausvelka vaikeuttaa taloyhtiön lainansaantia

19.4.2016
Lähellä kaupungin keskustaa sijaitsevassa As Oy Jyväskylän Aatoksenkatu 6:ssa ei ole ollut lainansaantiongelmia. Hallituksen jäsenen Risto Kihlströmin mukaan rahaa on säästetty tekemällä remontit ajoissa ja kilpailuttamalla taloyhtiön käyttämät palvelut.

Taloyhtiöiden on nykyään vaikeampi saada lainaa. Korjausvelan vuoksi korjausten kustannukset nousevat liian korkeiksi suhteessa asuntojen arvoon.

Rakennuskanta ikääntyy Suomessa vauhdilla. Samalla suurten remonttien, kuten putkiremonttien, tarve lisääntyy. Uudeksi haasteeksi onkin nousemassa lähiöalueiden korjaushankkeiden rahoittaminen. Varsinkin tapauksissa, joissa taloyhtiölle on kertynyt paljon korjausvelkaa.

− Se, että asioita on hoidettu ammattitaitoisesti ja suunnitelmallisesti jo pidemmän aikaa, auttaa taloyhtiöitä selviämään myös suuremmista haasteista, eikä taloudellinen rasitus muodostu aivan kohtuuttomaksi, isännöitsijä ja toimitusjohtaja Kari Kallio Jyväskylän Kiinteistöpalvelu Oy:stä kertoo.

Myös Olli-Pekka Hyyryläinen OP-Kiinteistökeskus Kainuu Oy:stä myöntää, että taloyhtiöiden lainansaantivaikeudet ovat yleistyneet – varsinkin, jos kyseessä on laaja ja arvokas saneeraustyö, kuten linjasaneeraus.

Rahoittaja ei olekaan ollut halukas rahoittamaan projektia, koska taloyhtiön vakuudet eivät ole riittäneet yhtiölainaan.

Tällaisiin tilanteisiin on törmätty esimerkiksi silloin, kun taloyhtiö on vuosia laiminlyönyt peruskorjaukset, jotka sen olisi pitänyt toteuttaa kauan aikaa sitten. Lopulta yhtiön on pitänyt käytännössä lähteä uudistamaan koko rakennus. Rahoittaja ei olekaan ollut halukas rahoittamaan projektia, koska taloyhtiön vakuudet eivät ole riittäneet yhtiölainaan.

Riskit pienissä taloyhtiöissä

Hypon pankinjohtaja Sami Vallinkoski puolestaan näkee kahdenlaista haastetta taloyhtiön lainansaannissa tällä hetkellä.

Akuutein murhe on pienemmissä, alle viiden kotitalouden taloyhtiöissä. Hänen mukaansa esimerkiksi pienten rivitaloyhtiöiden on nyt käytännössä mahdotonta saada taloyhtiölainaa. Pankit katsovat, että lainan takaisinmaksukyky riippuu liikaa yksittäisen talouden maksukyvystä.

Pienten taloyhtiöiden remonttikustannukset tulevatkin useimmiten rahoitetuiksi osakkaiden ottamilla henkilökohtaisilla lainoilla. Kaikki osakkaat eivät välttämättä saa henkilökohtaista pankkilainaa, jolloin suuret remontit jäävät toteuttamatta tai lopulta jopa naapureiden maksettavaksi.

Tällaiseen ongelmaan on törmätty jopa vaurailla pääkaupunkiseudun alueilla.

Vältä big bangia

Jos kasvukeskuksessa oleva taloyhtiö haluaa tehdä mittavan ”big bang”-remontin eli esimerkiksi putket, sähköt ja hissit yhdellä kertaa, edullista yhtiölainaa remonttien kattamiseen voi olla vaikea saada.

Korjaaminen on helpompaa ja edullisempaa tehdä silloin, kun kuntotutkimusten mukaan esimerkiksi putkiin on vasta tulossa ongelmia.

Sami Vallinkoski lisää, että suurten kasvukeskusten ulkopuolella sijaitsevissa kohteissa ”big bangit” ovat jo sula mahdottomuus. Siksi on erityisen oleellista, että taloyhtiö on hoitanut asiansa kunnolla.

Korjaaminen on helpompaa ja edullisempaa tehdä silloin, kun kuntotutkimusten mukaan esimerkiksi putkiin on vasta tulossa ongelmia. Vallinkoski toteaa, että nykyisessä, matalien korkojen markkinatilanteessa, voi olla eduksi toteuttaa remontteja jopa hieman etuajassa. Varsinkin, jos monia remontteja on odotettavissa hyvin tiheällä aikavälillä.

Taloyhtiö voi myös kartuttaa ylimääräisiä yhtiövastikkeita taloyhtiön osakkailta tai maksaa nopeammassa tahdissa pois jo olemassa olevaa pankkilainaa ennen uuden lainan hakemista.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Lainat Rahoitus