Valitse porrassiivooja taloyhtiön mukaan

16.2.2016
Kuva: Harri Nurminen Siivooja Marjukka Kolu Siivoustähdet MK Oy:stä sanoo, että taloyhtiöiden porraskäytävät pidetään pääsääntöisesti siistissä kunnossa. Iso apu on jo pelkästään siitä, että asukkaat pyyhkivät jalkansa ulkoharjaan tai käytävämattoon ja avaavat ovet kahvoista, ei länttäämällä käsiä lasiin.

Siivoojaa valitessa kannattaa huolella miettiä taloyhtiön tarpeet ja hyödyntää isännöinnin osaamista. Halvimman perässä ei tässäkään asiassa kannata juosta.

Jokainen taloyhtiö on omanlaisensa. Kun yksi rappukäytävä pysyy siistinä pitkään, toinen tarvitsee useita siivouskertoja viikossa.

Rapun kunnossa pysyminen riippuu monesta tekijästä. Hiekkapiha tuo sisätiloihin enemmän likaa kuin asfalttipiha. Myös asukkaiden ja lemmikkieläinten määrällä on merkitystä. Rappu on kovemmalla kulutuksella, jos siellä kulkee vaikkapa paljon pikkulapsia kurahousuissaan.

Kun yksi rappukäytävä pysyy siistinä pitkään, toinen tarvitsee useita siivouskertoja viikossa.

– Siivoojaa valittaessa hallituksen tulisi määritellä ensin kunkin rapun tarpeet: pitääkö aina olla hyvin puhdasta vai saavatko elämisen jäljet näkyä, isännöitsijä Riitta Kivirinta Kiinteistö M Kallonen Oy:stä sanoo.

Itse hän aloittaa siivoojan valinnan tiedustelemalla muiden isännöitsijöiden kokemuksia siivousfirmoista.

Laadi yksityiskohtainen sopimus

Kun siivousfirma on valittu, Kivirinta suosittelee tekemään tarkan sopimuksen siivouksen sisällöstä: montako kertaa kuukaudessa raput siivotaan, kuinka korkealta seinät pyyhitään ja milloin tehdään peruspesu. Lisäksi on hyvä mainita valopainikkeiden, käsipuiden ja ovenkahvojen putsaamisesta. Sauna siivotaan yleensä kerran viikossa, vintti, kellari ja pesutupa harvemmin.

Vuoden kuluttua aloituksesta Kivirinta pitää siivousfirman kanssa kehityskeskustelun. Siivouksen luonteesta on hyvä keskustella myös hallituksen kokouksessa, sillä rappukäytävien uudenlaisista materiaaleista on seurannut myös ”uudenlaista” siivousta. Esimerkiksi aina rappua ei vahata ollenkaan. Se kiillotetaan.

“Jos yhden rapun siivoamiseen on annettu liian vähän aikaa, tunnollinenkaan siivooja ei pysty tekemään työtään kunnolla.”

Isännöitsijän kokemus auttaa valinnassa

Yleensä siivousfirma valitaan kilpailutuksen kautta, jonka isännöinti hoitaa. Isännöinnillä on luotettavaa tietoa ja kokemusta siivousfirmoista.

– Valitettavasti on kuitenkin tyypillistä, että halvin tarjous hyväksytään. Sitten huomataan, että jälki ei olekaan halutun mukaista, Kivirinta sanoo.

Harmillista hänen mukaansa on myös ajanpuute.

– Jos yhden rapun siivoamiseen on annettu liian vähän aikaa, tunnollinenkaan siivooja ei pysty tekemään työtään kunnolla.

Siivoojat valittelevat, että taloyhtiöt vaativat hienoa jälkeä, mutta asukkaat eivät välitä säännöistä. Tupakantumpit ja purkkapallot saatetaan heittää pihaan.
Taloyhtiön kannattaakin ohjeistaa asukkaita siisteyteen. Motivaatiota lisää, kun muistuttaa, että se säästää rahaa.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki