Milloin naapuri voi jättää heippalapun?

2.9.2015
Heippalapun kirjoittamisen sijaan naapurille kannattaa kertoa kasvotusten, mikä mättää.

Hetken mielijohteesta kynäilty ärtyisän sävyinen viesti naapurille saattaa pahentaa taloyhtiön riitoja. Myönteiset ja rakentavat heippalaput ovat sen sijaan suositeltavia.

Heippalapuiksi nimetyt ärtyisät viestit rappukäytävien ilmoitustauluilla ovat tuttu aihe keskustelupalstoilta ja mediassa.

– Suomalaisissa taloyhtiöissä ajatellaan, että naapurin tekemisiin ei pitäisi puuttua. Lisäksi konfliktien välttely kuuluu kansan perusluonteeseen. Moni turvautuu sen enempää miettimättä heippalappuun, joka on kevyt ja helppo tapa sanoa mitä ajattelee. Sen takana voi halutessaan pysyä myös piilossa, naapuruussuhteisiin perehtynyt sosiologian professori Hannu Ruonavaara Turun yliopistosta pohtii.

Osa lappukeskusteluista on täysin päätöntä häiriköintiä, kiusantekoa.

Joskus heippalapulle on paikkansa

Ruonavaara kertoo, että ehdottomasti suurin naapuririitojen aiheuttaja ja heippalappujen vakioaihe on melu. Paljon puututaan myös ympäristön roskaamiseen tai asiattomaan käytökseen. Sitten osa lappukeskusteluista on täysin päätöntä häiriköintiä, kiusantekoa.

Pitkän linjan isännöitsijä on törmännyt urallaan jos jonkinlaiseen viestittelyyn aina uhkailusta lähtien.

– Vaikka ilmoitustaulu on tarkoitettu taloyhtiön virallista viestintää varten, en tietenkään täysin tuomitse asukkaiden omia lappusia. Jos viesti on aiheellinen ja rakentavassa sävyssä kirjoitettu, se voi edesauttaa ongelman ratkaisussa. Kannustan kuitenkin ensisijaisesti ihmisiä keskustelemaan asioista epämääräisten paperilappusten sijaan, toimitusjohtaja Mikko Peltokorpi Matinkylän huollosta toteaa.

Jos esimerkiksi haluaa antaa saunavuoronsa naapurin käyttöön tai lahjoittaa muille ylimääräisiä omenoita, siitä on kätevää kertoa heippalapulla.

Joskus asiat ovat niin vaikeita, että ihminen ei pysty muuhun kuin kirjoittamaan ajatuksensa lapulle.

Suunnittele sanomisesi etukäteen

Hannu Ruonavaarankin mielestä keskustelu on useimmiten se nopein ja fiksuin tapa selvittää asioita, mutta sanoo samaan hengenvetoon, että heippalappukin voi tietyissä tilanteissa toimia.

– Joskus asiat ovat niin vaikeita, että ihminen ei pysty muuhun kuin kirjoittamaan ajatuksensa lapulle. Silloin pitää miettiä vielä tarkemmin, kuinka asian ilmaisee.

Taloyhtiöillä on verkon ja sosiaalisen median ansiosta myös entistä paremmat mahdollisuudet kehittää sisäistä viestintäänsä. Monet yhtiöt ovat siirtäneet viestintää taloyhtiön omille verkkosivuille tai Facebookiin.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Naapurit Viestintä