Kuka on vastuussa, jos ambulanssi ei löydä perille?

Kirjoittanut Minna Huuhka 20.2.2019
Ambulanssi ja muut pelastusajoneuvot löytävät taloyhtiöön perille, kun opasteet ovat kunnossa.

Pelastustehtävissä olevan ambulanssin, poliisin tai paloauton henkilökunta tarvitsee kunnolliset opasteet, jotta apu löytää hätätilanteissa nopeasti perille taloyhtiöön. Piha voi olla melkoinen sokkelo, jos rakennuksista puuttuvat numerot, eikä selkeitä ajoreittejä näy missään.

Opastekartta on graafinen esitys taloyhtiön tontista taloineen, pihoineen, pelastusreitteineen ja teineen. Sen pohjana käytetään asemakaavakarttaa. Pelkkä asemakaava ei aina riitä kartan pohjaksi, sillä varsinkin vanhoissa taloyhtiöissä kasvillisuus ja aika ovat saattaneet muokata talon ympäristöä olennaisesti. Mahtuuko iso paloauto varmasti yhä ajamaan alkuperäistä pelastusreittiä pitkin? Myös rappujen tarkat sijainnit ja kulkusuunnat täytyy tarkastaa.

Useimmat pelastuslaitokset vaativat, että kahdelle tai useammalle samalla tontilla olevalle rakennukselle laaditaan aluekartta.

Hyvä opastekartta on selkeä

Kartan tulee olla mahdollisimman selkeä, eikä siinä saa olla mitään turhaa ja vaikeaselkoista. Valkoinen pohja ja selkeä väritys toimivat parhaiten. Opastekartan perusteella kenen tahansa pitäisi kyetä suunnistamaan oikeaan paikkaan. Opastekarttoja näkee kuitenkin kaikenlaisia. On omatekoisia viritelmiä, jotka eivät kestä säätä. Jotkut taulut eivät vastaa todellisuutta, vaan ne on luultavasti laadittu pelkän asemakaavan perusteella.

Kyltin täytyy näkyä kaikkina vuoden ja vuorokauden aikoina.

Opastekartta kannattaa tilata ammattitaitoiselta suunnittelijalta, joka käy paikan päällä tutkimassa tilanteen. Se tulee sijoittaa taloyhtiön sisäänajoreitille tai parkkipaikalle selkeästi. Kyltin täytyy näkyä kaikkina vuoden ja vuorokauden aikoina. Jos kyltin paikka on varjoisa, se on valaistava. On tärkeää, että kartta on riittävän suuri (noin 75 x 75 senttiä) ja sen sisältö näkyy teksteineen ja kuvineen selvästi autoon ilman, että kuljettajan tarvitsee poistua ratin takaa.

Yhteystiedot näkyvälle paikalle

Tulevaisuudessa on entistäkin tärkeämpää löytää ihmiset ja asunnot nopeasti, sillä väestö vanhenee ja tarvitsee palveluja kotiinsa. Jos taloyhtiössä on useita rakennuksia, pihalle kannattaa laittaa tienviittoja, joiden mukaan on helppo suunnistaa tontin perälläkin sijaitseviin rakennuksiin. On tärkeää, että talojen ja rappujen numerot ja kirjaimet on merkitty selvästi näkyville paikoille rakennuksiin.

On tärkeää, että talojen ja rappujen numerot ja kirjaimet on merkitty selvästi näkyville paikoille rakennuksiin.

Kun taloyhtiössä sattuu jotain, sähköt katkeavat, kaukolämpöputki poksahtaa talon edustalla tai vintti palaa, olisi ehdottoman tärkeää, että taloyhtiön isännöinnin yhteystiedot löytää helposti. Ne voi laittaa opastekarttaan tai rappukäytävään lähelle ulko-ovea.

Taloyhtiön hallituksen vastuulla on huolehtia riittävästä turvallisuusopastuksesta. Jos voidaan osoittaa, että esimerkiksi ambulanssihenkilökunta ei voinut pelastaa potilasta puutteellisen tai harhaanjohtavan opastuksen takia, voidaan hallitus vaatia vastuuseen.

Opastetaulu maksaa taloyhtiön koosta, sijainnista sekä vaadittavan esityön määrästä, taulun laadusta ja materiaaleista riippuen noin 900 euroa. Yleensä taulun asennus ei sisälly hintaan. Taulun voi pinnoittaa esimerkiksi auringonvalolta ja graffiteilta suojaavalla pinnoitteella.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Turvallisuus Vastuu