Seuraa, että räystäille ei muodostu jääpuikkoja

Kirjoittanut Kotitalon toimitus 19.2.2019
Jääpuikot räystäällä voivat olla hengenvaarallisia.

Jääpuikot räystäällä voivat olla turvallisuusriski. Vaarallisista jääpuikoista kannattaa ilmoittaa huoltoon.

Räystäällä kimmeltävät jääpuikot voivat olla merkki riittämättömistä eristeistä tai talon rakenneongelmasta. Pienet tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus tiivistyy katon alapintaan. Puikot pitäisi poistaa, jotta lämpö ei karkaa harakoille eivätkä ne aiheuta riskiä turvallisuudelle.

Pitkien jääpuikkojen pitäisi aina soittaa asukkaiden hälytyskelloja. Puikkoja muodostuu, kun vettä sulaa niin, että sitä valuu reippaasti räystäidenkin yli. Hyvin johdetussa taloyhtiössä isännöinti, taloyhtiön hallitus ja kiinteistönhuoltoyritys tekevät saumatonta yhteistyötä ja huolehtivat, että taloyhtiön pihalla tai kaduilla on aina turvallista liikkua.

Käytännössä isännöinti sopii huoltoyrityksen kanssa lumen ja jään tarkkailusta ja poistamisesta. Oma huoltoyritys ei kuitenkaan välttämättä ehdi paikalle tiukan paikan tullen. Taloyhtiön johdon onkin hyvä varautua jo etukäteen ennen talvea siihen, että tarpeen tullen palvelut on hankittava muualta.

Lumiturvallisuudessa ei pidä säästää

Taloyhtiöissä nuristaan joskus kattolumien pudotuksesta syntyneistä kustannuksista. Kannattaa kuitenkin muistaa, että taloyhtiön ulkoalueiden hoitokustannukset ovat kaikkinensa keskimäärin vain noin kolme prosenttia hoitovastikkeesta. Lumityöt ovat tästä vain murto-osa.

Mistä jääpuikot syntyvät? 

Varsinkaan vanhoissa taloissa lämpö ei aina pysy talvisin seinien ja katon sisäpuolella. Vanhat eristeet ovat painuneet, liian ohuet tai pahimmassa tapauksessa puuttuvat kokonaan.Eristettä voi olla jopa enemmän ulkopuolella kuin sisäpuolella: lumi on hyvä eriste.
Lumen eristyskyvystä ei kuitenkaan ole rakennukselle hyötyä vaan pikemminkin haittaa. Kun lämpö karkaa huonosti eristetyn yläpohjan kautta ulos, katolla oleva lumi estää lämmön matkan jatkumisen.
 

Jäävalli patoaa veden, joka voi valua yläkerroksiin

Hukkalämpö alkaa sulattaa lunta, sulanut lumi valuu vetenä alas ja jäätyy lopulta puikoiksi räystäälle. Jos lämpöhävikki on kovin suuri, puikkojen tilalle saattaa muodostua muodostuu jäävalli, joko patoaa sulavan veden katolle.
 
Tämä sula vesi on suuri riski rakenteille, jos se sattuu pääsemään vesikatteen alle. Kerrostaloissa vesi saattaa päästä valumaan ylimmän kerroksen asuntoihin.
 

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Piha Turvallisuus