Tontinvuokrat nousevat rajusti – tontin lunastaminen omaksi voi kannattaa

Kirjoittanut Tuomas Muraja 13.2.2019
Kuva: Kaisa Leiwo

Satojen tonttien vuokrat nousevat rajusti Helsingissä, kertoo Yle. Taloyhtiöissä kannattaakin nyt pohtia, kannattaisiko tontti lunastaa omaksi vuokraehtojen muuttuessa.

Helsingin kaupunki valmistautuu ensi vuonna (2015) uusimaan noin 170 asuntotontin määräaikaisen vuokrasopimuksen. Monien 1950-luvun taloyhtiöiden tonttivuokra jopa 15-kertaistuu. Pahimmassa tapauksessa noussut vuokraosuus rysähtää putkiremontin ja muiden perusparannusten vuoksi paisuneen vastikkeen päälle, Yle kirjoittaa.

– Käytännössä taloyhtiöllä on kaksi vaihtoehtoa: hyväksyä vuokran nousu tai lunastaa tontti omaksi. Hinnasta voi tietenkin yrittää neuvotella, mutta kun se on kaupunginhallituksen päätöksellä määrätty, niin tuskin joustovaraa on, lakiasiantuntija Marina Furuhjelm sanoo.

Maan arvo nousee, Helsinki tarvitsee rahaa

Maan arvo on noussut 60 vuodessa tuntuvasti. Osa kunnista haluaa rahapulassa saada tuloja tonttien myymisestä vuokratulojen sijaan. Helsingissä vuokrat ovat jääneet vuosikymmenten aikana pahasti jälkeen tonttien arvonnoususta, ja Ylen mukaan ne nousevat nyt 15-kertaisiksi siirtymäajan jälkeen.

Vuokratontin kiinteistövero on omistustontin veroa pienempi.

Moni taloyhtiö tekee jo nyt laskelmia Helsingissä: onko parempi ottaa suuri laina tontin ostamista varten vai jatkaa vuokratontilla – mutta aiempaa korkeammalla vuokralla?

Tontti on sijoitus

Isännöitsijänä 20 asunnon taloyhtiössä toimiva Anita Pietikäinen HSI:stä muistuttaa, että kyseessä on sijoitus, jonka arvonkehitystä kannattaa ajatella päätöksiä tehtäessä.

Isännöitsijän tehtävänä on hankkia tarvittava faktatieto tulevien päätösten pohjaksi. Valmiita ratkaisuja on harvoin ja monet seikat vaikuttavat kustannuksiin – asuipa sitten vuokralla tai osti oman tontin.

Vuokratontin kiinteistövero on omistustontin veroa pienempi. Tulevista vuokrankorotuksista kannattaakin laatia tarkat laskelmat.

Laske asuntokohtaiset osuudet

Samalla alueella olevista asunnoista omistustontilla saa yleensä korkeamman hinnan kuin vuokratonteilla olevista asunnoista. Kun taloyhtiöllä on oma tontti, myös alueen kehittäminen on pitkälti taloyhtiön päätettävissä. Mutta toisaalta tonttivuokra voi olla alhainen.

Kun taloyhtiöllä on oma tontti, myös alueen kehittäminen on pitkälti taloyhtiön päätettävissä.

Lainan ottaa aina taloyhtiö, ei osakas. Osakas maksaa osuutensa pääomavastikkeen kautta. Konkreettiset laskelmat kuukausittaisista asumismenoista eri rahoitusvaihtoehdoilla auttavat osakkaita arvioimaan maksukykyään.

Asiaa on mietittävä yhtiön tarpeiden näkökulmasta

Vanhukset eivät välttämättä jaksa ajatella pitkiä laina-aikoja. Nuoret lapsiperheille kovat vastikekorotukset taas voivat tehdä elämän tiukaksi. Realistiset laskelmat ovatkin tarpeen.

Ylen mukaan Helsingissä ensi vuonna päättyviä maanvuokrasopimuksia on eniten Herttoniemen, Hermannin, Haagan ja Oulunkylän kaupunginosissa. Lisäksi sopimuksia uusitaan Alppiharjussa, Taka-Töölössä, Ruskeasuolla, Vallilassa, Käpylässä ja Pitäjänmäellä.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Tontti