Ledivaloilla säästät selviä summia

Kirjoittanut Matti Tuovinen 13.2.2019
EU-direktiivin myötä taloyhtiöt siirtyvät pihavalaistusremonteissa ledeihin. Kuvitus: Antti Kalevi

EU-direktiivi pakottaa taloyhtiöt pihavalaistusremonttiin. Vaihtamalla nykyiset lamput energiapiheihin taloyhtiö voi säästää satoja euroja vuodessa ulkovalaistuksen käyttökustannuksissa.

Pihalamppuja koskeviin määräyksiin tulee useita muutoksia lähivuosina. Pihavalaistuksessa yleisimmin käytetyt elohopealamput poistuvat markkinoilta huhtikuussa 2015. Samalla katoavat elohopealamppuja korvaavat suurpainenatriumlamput. Niiden oranssinväristä valoa lähettää natriumhöyry.

Valikoima supistuu edelleen keväällä 2017, kun heikkotehoisimmat monimetallilamput poistuvat markkinoilta.

Muutosten taustalla on EU-direktiivi, joka tähtää valaistuksen energiatehokkuuden lisäämiseen. Yleisin vanhojen lamppujen korvaaja on tulevaisuudessa led, sanoo asiantuntija Päivi Suur-Uski valtionyhtiö Motivasta, jonka tehtävä on kannustaa energian ja materiaalien tehokkaaseen käyttöön.

Vaikka ledit ovat vielä kalliita, pidemmän päälle ne ovat järkevä investointi.

Vaikka ledit ovat vielä kalliita, pidemmän päälle ne ovat järkevä investointi. Ledilamppujen käyttöiäksi luvataan yleisesti 50 000 tuntia, mutta osa valmistajista puhuu jopa yli 100 000 tunnin polttoajasta. Tämä pidentää perinteisten lamppujen muutaman vuoden vaihtovälin yli 10 vuoteen. Ledien etuja ovat myös valkea valo ja hyvä värintoisto. Suurpainenatriumin valossa värit eivät näytä luonnollisilta.

Sähkönkulutus alas

Ledien avulla taloyhtiö voi nipistää sähkölaskustaan satoja euroja vuodessa. Suur-Uski laskee esimerkin: Taloyhtiössä on 10 ulkovalaisinta,ja ne ovat käytössä 4 000 tuntia vuodessa. Kun tyypillinen perinteisen lampun teho on 125 wattia, ledin teho 35 wattia. Sähkön hinnaksi oletetaan 0,1 euroa kilowattitunnilta (kWh). Kun sähkönkulutus oli ennen 5 000 kWh, kuluu sähköä muutoksen jälkeen 1 400 kWh. Kun taloyhtiö maksoi sähköstä aiemmin 500 euroa vuodessa, ovat kulut uudistuksen jälkeen 140 euroa.

Säästöä syntyy siis 360 euroa vuodessa. Säästö nousee 432 euroon, jos sähkön hinta on 0,12 euroa kilowattitunnilta.

Pelkkä lampunvaihto ei riitä vaan usein joudutaan uusimaan valaisimetkin.

Käyttökulujen kannalta vaihdos kannattaa. Pelkkä lampunvaihto ei riitä vaan usein joudutaan uusimaan valaisimetkin. Ledipolttimoa ei voi ruuvata kiinni vanhaan lampunkantaan – jos voisikin, ei valaisin anna ledin kanssa välttämättä riittävää valotehoa. Myös ledin käyttöikä lyhenisi, koska vanhan valaisimen jäähdytys on sille puutteellinen.

Puntaroi kokonaistilanne

Uusintalistalle saattavat mennä myös valaisinpylväät. Koska ledit valaisevat toistaiseksi perinteisiä lamppuja vaatimattomammin, voi matalammista pylväistä tai tiheämmästä pylväsvälistä olla etua tavoiteltaessa hyvää valaistusta, sanoo tekninen asiantuntija, insinööri Jenna Kauppila Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:stä.

Kauppila kehottaa taloyhtiön hallitusta pohtimaan remonttitarpeet kattavasti. Jos suunnitelmissa on uusia tai asentaa autopaikkojen lämmityspistorasioita, sähköauton latauspiste, antenni- tai tietoliikennekaapelointeja tai pihan poikki kulkevia vesi- ja viemärilinjoja, kannattaa ne kaikki kaivaa samalla kertaa.

Lisäksi kannattaa käyttää hyvää valaistussuunnittelijaa. Kiirehtiminen ei lyö leiville.

– Mieluummin ostaisin varastoon muutaman elohopealampun ja suunnittelisin remontit rauhassa kuin tekisin jotain kiireellä vain koska direktiivi painaa päälle.

Jyväskyläläisessä pilottihankkeessa on päästy ulkovalaistuksessa jopa 75 prosentin energiansäästöön. Aatoksenkatu 6:ssa säästyy rahaa noin 600 euroa vuodessa.

Matti Tuovinen

Kirjoittaja: Matti Tuovinen

Asuminen, taloyhtiöasiat, remontointi ja rakentaminen ovat olleet juttujeni keskiössä jo yli 20 vuoden ajan. Uutta tutkimustietoa ja uusia haasteita tulee tuon tuosta, ja hyötytiedon jakaminen on palkitsevaa. Parhainta palautetta on kuulla, että jutustani oli hyötyä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Matti Tuovinen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia Sähkö